Side

Side är en liten stad, som fortfarande kan anses vara oförstörd av turismen, den gamla antika staden, med sina fantastiska lämningar från antika Grekland och Romarriket är välbesökt året om, restauranger och affärer ligger tätt packade utefter de smala gatorna, och vid den flera kilometer långa strandpromenaden kan man finna människor promenera och insupa den vackra havsvyn och de härliga stränderna, medan andra kan ses intaga något drickbart, på någon av de otaliga barerna och resturangerna längs promenadstråket.

 

På den västra sidan om den antika staden, finns de flesta större hotellen, medan de mindre pensionaten finns inom stadskärnan, oftast med lite havsutsikt.

Den östra sidan av staden, har utan jämförelse de bästa och vackraste stränderna, med ett pärlband av strandrestauranger, där man finner solstolar med solparasoll, helt utan kostnad.

Ett antal större hotell finns också vid den östra stranden, men de flesta en bit ifrån själva stranden.

Där finns också den berömda Sorgunskogen, där träden är numrerade och vårdas som skötebarn, ett populärt ställe för barbeque under helgerna.

Till skillnad mot de flesta andra medelhavsländerna tar man inte betalt för att få använda solstolar,utan restaurangerna, förväntar sig att man tar in någon form av förtäring, och att förtjänsten ifrån försäljningen betalar hyran av solstolarna.

Förutom att njuta av solen, finns allehanda strandaktiviteter, i form av "parasailing", segling, jetski och olika former av bollekar, eller motion utefter de vita stränderna, som sträcker sig så långt ögat kan nå.

 

I de nyare delarna av Side finns shoppingcenter, banker, apotek, marknadsplatser och kommunala byggnader. I den närebelägna betydligt större staden Manavgat, ungefär tio minuters bussresa från Side centrum, finns förutom stora marknadsplaser, en uppsjö av affärer och marknadskvarter. Genom staden Manavgat flyter också den stora turistattraktionen, Manavgat floden, där större och mindre fartyg tar passagerare ända från havet till staden och de berömda vattenfallen längre upp.

Som boende i Side eller dess omgivningar, för längre eller kortare perioder, har man alltid tillgång till en ”året runt”, levande stad, med affärer, restauranger och sociala aktiviteter. Staden som är i storleksordningen tio tusen innevånare, är bebyggd av fastigheter, som enligt lokala bestämmelser, inte får överstiga tre våningar. Detta ger ett idylliskt och lantligt intryck, och förstärker ytterligare den gemytliga atmosfären, av en småstad och dess vänliga innevånare

Aktiviteter & Festivaler

Stormande floder, storslagna sjöar, vidsträckta kuster, imponerande berg, slående grottor, fängslande raviner. Turkiet är den perfekta destinationen för de som vill kombinera sin semester med äventyrssporter och idrottsaktiviteter.

 

Side håller en kultur- och konstfestival i september varje år vilket kan vara en bra tid att passa in ett besök i området.

 

För entusiaster av opera, balett, musikaler och klassisk musik har Aspendos Festival sedan 1994 varit ett "måste" att besöka i juni och juli varje år. Aspendos Teater är den bäst bevarade amfiteatern, inte bara i Anatolien utan även i hela Europa.

 

Aquapark Water planet

Med en daglig kapacitet på 2500 personer är denna vattenpark en av de största vattenlanden i den turkiska medelhavsregionen och bjuder in till underhållning, action och äventyr. Det finns inga gränser för nöje på medelhavets favoritvattenparadis oavsett om du är ung eller vuxen. Du kan ha äventyrligt skoj med forsränning eller koppla av med havsutsikt från skogen eller också pumpa ditt adrenalin med bungyjump och rutschbanor. Cirka 35 km från Side.

 

Skidåkning i Saklikent & i Davraz

Inom provinsen Antalya, i Saklikent, ligger en skidanläggning på bergskedjan Beydag på 1850m höjd. Tack vare sin närhet till Antalya är det en av få platser i världen där folk kan åka skidor på morgonen för att sedan bada i havet på eftermiddagen. Det finns två liftar, restauranger och boende. Skidsäsongen löper mellan januari och april. Anläggningen kan nås från Antalyas centrum med buss, taxi eller hotellservicefordon på en timme. Geografi: Höjden för skidområdena är mellan 2000-2400m, med ett snödjup på 0,5-1m. Faciliteter: Det finns ett pensionat med 14 bäddar, restaurang, café och lokala kaffehus. Det finns två T-bars och två skidbackar på lätt/måttlig nivå. Besök: www.saklikent.com.tr Besök: www.sirene.com.tr/sirenedavras.asp

 

Bergsklättring i Taurus

Bergskedjan Beydag har toppar som sträcker sig från 600 - 3086 m, en mängd olika geologiska och typografiska funktioner och erbjuder ett brett utbud av klättringsmöjligheter. De viktigaste topparna är Tekedorugu, Bakirli Dag, Tahtalidag, Alabelen och Kizlar Sivrisi. Klättrare kommer på väg till toppen passera genom cederskogen av Camkuru Valley. Klättringarna kan genomföras på en dag.

 

Forsränning i Koprulu Kanyon

Inom Koprulu Canyon National Park är Koprucay bland de mest hisnande forsränningscentrumen i landet. Manavagatfloden rusar kraftigt över klipporna och erbjuder utmärkta forsränningsmöjligheter. Det finns ett par byråer i staden som organiserar resor, bland annat transporter och utrustning.

 

Dykning

Diverse platser på Antalyas kust ger möjlighet för dykning. Gamla Vrak har bildat mycket intressanta dykmiljöer och är populära dykmål.

 

Ridning i Sorgunskogen

Det finns ett antal hästgårdar belägna i Sorgun som också erbjuder ridlektioner för nybörjare. I Sorgun bildar de 350-åriga pinjeträden ett grönt skydd som ger en behaglig skugga under ridturen.Träden är numrerade och skyddade, och får inte skadas av allmänheten som ofta använder skogen som ett rekreationsområde, och där det finns öppna platser för picnick och barbeque. Grönskan i skogen innebär också att det skyddar djur och växter som lever där.

Copyright © Side Turkhome Investment All Rights Reserved E-post: sten@side-turkhome.se Webbdesign: Skalhamns Data